Vasemmisto on eläinten, tuottajien ja kuluttajien asialla

Kansanedustaja Jari Myllykosken tiedote 7.6.2016

Vasemmistoliiton kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Jari Myllykoski puolustaa voimakkaasti tuotanto- ja lemmikkieläinten oikeuksia. Myllykoski puhui tänään Helsingissä eläinsuojelulain uudistusta käsitelleessä SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton ja Animalian järjestämässä tilaisuudessa.

Hienoa, että järjestöt ovat pitäneet esillä eläinsuojelulain uudistusta. Lain päivitys on enemmän kuin ajankohtainen. On toivottavaa, että hallitus tuo lakiesityksen eduskuntaan. Tulevan lainsäädännön tulee olla rohkea askel edistää eläinten eettistä kohtelua. Se on tuotanto- ja lemmikkieläinten kohdalla ainoa oikea tie. Hallituksen on kuunneltava käytyä kansalaiskeskustelua.

Vasemmistoliitto sai hyvät arvosanat järjestöjen puoluekyselyssä. Myllykosken mukaan eläinten eettinen kohtelu on Vasemmistoliitolle itsestään selvä tavoite.

Ehdotin syksyllä, että teurastamot ja eläintilat voisivat ottaa käyttöön digitaalisen valvonnan. Vapaaehtoisen valvonnan edistäminen olisi kaikkien etu. Lähtökohtaisesti toki se olisi eläinten kohtelun "vakuutus", mutta erityisesti suomalaisen vastuullisen tuottajan näyteikkuna, jolla kerrotaan kuluttajille, miten eläimiä todella kohdellaan. Tuottajien kuorma eri tarkastusmenettelyistä on raskas ja kallis. Menettelyllä pääsisimme hallituksen tavoitteeseen vähentää byrokratiaa.

Alkuperämerkintöjä tulee laajentaa koskemaan myös eineksiä ja joukkoruokailuja. Tällä hetkellä emme aina voi tietää, missä ja millaisissa oloissa syömämme ruoka on tuotettu. Eineksissä on liikaa ulkolaista ruokaa. Vasemmistoliitto kannattaa lähi- ja luomuruokaa kouluihin, päiväkoteihin ja työpaikoille. Silloinkin voittajia olisivat eläimet, suomalaiset tuottajat ja meistä jokainen.