Uusi, eläinten oloja parantava eläinten hyvinvointilaki saatiin vihdoin maaliin valiokunnassa

Maa- ja metsätalousvaliokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä eläinten hyvinvointilaiksi. Jäljellä on enää täysistuntokäsittely ja äänestykset.

“Uusi laki parantaa eläinten hyvinvointia. Esimerkiksi emakoiden pitkäaikainen pitäminen tiineytyshäkeissä ja porsaiden kastroiminen kielletään”, toteaa maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Jari Myllykoski. “Jo oli aikakin.”

Laaja laki korvaa nykyisen eläinsuojelulain kokonaisuudessaan. Uudella lailla puututaan muun muassa koirien ja kissojen pentutehtailuun, sairaiden eläimien jalostuskäyttöön ja eläinten hyvinvoinnin valvontaan.

“Vasemmisto olisi halunnut parantaa eläinten oloja vielä paljon kompromissina tehtyä lakia enemmän. Esimerkiksi siirtymäaikoja on syytä tarkastella ja lyhentää jo ensi kaudella, ja eläinsuojeluvaltuuteun virasta tulee tehdä vakituinen”, summaa Myllykoski. “Joka tapauksessa iloinen pitää olla, että 15 vuotta valmistelussa sakannut lakiesitys on nyt eduskunnassa hyväksymisvaiheessa. Eläimet ansaitsevat parempaa kohtelua.”

Tämän lisäksi vasemmistoliitto on pettynyt siihen, että turkistarhausta ei vieläkään kielletty.