Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, mutta työehtojen toteutumista on vahdittava

TIEDOTE
19.8.2021

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski puhui eduskuntaryhmän kesäkokouksessa ulkomaisen työvoiman tarpeesta Suomessa sekä siitä, miten tärkeä rooli työehtosopimusten yleissitovuudella on työperäisessä maahanmuutossa.

– Tarve ulkomaiselle työvoimalle on tosiasia, jolta ei kannata ummistaa silmiään. Kun sitä tänne houkuttelee, pitää huolehtia, että muualta tulevat saavat tehdä työnsä samoin ehdoin, samalla palkalla ja yhtä turvallisesti kuin täällä jo olevat, Myllykoski sanoo.

Erityisesti työlainsäädäntöä on vahvistettava, jos sopimusjärjestelmä heikkenee.

– Yleissitovuuden puolesta on nyt taisteltava kynsin ja hampain. Työehtojen toteutumista on vahdittava silmä kovana, ja työnantajajärjestöjen pyrkimykset yleissitovuuden murentamiseksi on torpattava. Erityisesti työlainsäädäntöä on vahvistettava, jos sopimusjärjestelmä heikkenee, Myllykoski sanoo.

Myllykoski varoittelee tilanteesta, jossa ulkomainen työvoima ajautuu työskentelemään työehtosopimusten ulkopuolelle. Jos muualta tulevalle voi maksaa puolta pienempää palkkaa ilman kuittia, ja jos työntekoa varten maahan muuttaneen työturvallisuudesta voi huoletta viis veisata, jäävät verotulot saamatta, huoltosuhde korjaamatta, Suomessa jo olevat ilman työtä ja rehellinen työnantaja ilman tilauksia.

Työntekijän puolustajat, niin suomalaisen kuin tänne muualta tulevan, ovat käymässä vähiin.

– Tämä on epärehellisen porvarin salainen haave, jota ollaan tekemässä todeksi horjuttamalla sopimusjärjestelmää ja sitä mukaa yleissitovuutta, Myllykoski sanoo.

– Työntekijän puolustajat, niin suomalaisen kuin tänne muualta tulevan, ovat käymässä vähiin. Vasemmiston on pysyttävä vahvana ja juurilleen uskollisena ja pitää työntekijän puolia, oli hän syntynyt missä hyvänsä, Myllykoski sanoo.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski puhui Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vaasassa torstaina 19.8.2021.