Suomen Pankki vain pankkien asialla

Kirjoitus on julkaistu alunperin Satakunnan Kansassa.

Elämme tällä hetkellä todellista ja vakavasti otettavaa varautumisen aikaa, sille on syynsä. Koronan jälkimainingit ja Venäjän oikeudeton hyökkäyssota Ukrainaan.

Ruoalla, vedellä, tarpeellisilla lääkkeillä ja paristoilla toimivalla radiolla pääsee jo pitkälle – tai ainakin suosituksia noudattamalla 72 tunnin päähän.

Myös pankkimaailmasta kantautuu kehotuksia varautumiseen: Suomen Pankin asiantuntija kannustaa suomalaisia keräämään "maksamisen kotivaraa". Samaa ovat hokeneet myös liikepankkien topakat emännät ja isännät.

Nyt ei painokkaasti julisteta käteisestä rahasta luopumista, koska maailma on eri asennossa kriiseineen. Nyt pankit kehottavat kansalaisia yhdessä Suomen Pankin kanssa varaamaan kahisevaa kotiin patjan alle.

Kriisiin varautumisessa ajatus kotivaran hankkimisesta on kaiken kaikkiaan suositeltavaa. Mutta kuinka pitkälle kansalaisen vastuu on kohtuullista ulottaa?

Mahdolliset kyberhyökkäykset voivat aiheuttaa pitkäaikaisia katkoksia pankkiliikenteessä ja myös sähkökatkosten uhka langettaa varjon pankkien ylle. Verkkomaksujen tekeminen ja käteisen rahan nostaminen voi olla ajoittain katkolla.

Varautuminen on viisautta, mutta jos edessä on pahimmillaan viikkojen katkos digipankkipalveluissa, ei sellaisessa tilanteessa ole järkevää tai monille mahdollistakaan kasata keittiön sokkeliin hätävaraa.

Tällä hetkellä enää noin 7 prosenttia ihmisistä käyttää pääsääntöisesti käteistä. Maksuliikenne on kriittistä infrastruktuuria, jolle tulee olla keskitettyjä ja pitkälle mietittyjä vaihtoehtoja – siinä ei muutama seteli patjan alla kanna kovin kauas.

Ei voi siis olla yksittäisen kansalaisen vastuulla kerätä rahaa kotiinsa ja toivoa sormet ristissä, ettei pahempaa katkosta ole tulossa.

Monet meistä ovat elämässään saaneet nähdä pankkien palvelutason laskun – jos löydät jostain konttorin, sinne on turha mennä ilman ajanvarausta ja jos käännät kolikkoakaan tililläsi, näkyy se heti palvelumaksuissa.

Kehtaan sanoa, että on jokseenkin edesvastuutonta kehottaa kansalaisia, joilla sattuu olemaan nostettavaa rahaa pankissa, varaamaan sitä kotiin isompia määriä. Ja kun kerran kehtaan, niin perustelen sitä sillä, että kyllä vanhusten ovilla kohta olisi kaikennäköistä kulkukauppiasta koputtelemassa.

Pankkien ja koko finanssisektorin tulee huolehtia käteisen rahan saamisesta, jos digitaalinen raha ei liiku ja automaatit simahtaa.