Puhetta kilpailusta, vuosilomasta, puolustuksesta ja pikavipeistä

Otteita Myllykosken puheista täysistunnossa viikolla 6

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kilpailulain muuttamisesta 

”Siihen, että meillä vallitsee tämmöinen epätäydellinen kilpailutilanne tässä maassa, on varmasti monia syitä. Olisi helppo tässä tilanteessa, kun puhumme kaupasta, syyllistää kauppiaita. On tärkeä asia erottaa toisistaan, että kauppiaat eivät meillä toteuta tätä markkinoiden vääristymistä, vaan se on keskusliikkeiden omaa toimintaa, joka vaikuttaa alkutuotannon ja jopa sitten osiltaan suomalaisen elintarviketeollisuuden mahdollisuuksiin kilpailukykyisesti tuottaa suomalaista kotimaista, niin lähiruokaa kuin luomuruokaa, meidän markkinoillemme, sille pitää jotain tehdä.”

 

”Näillä kahdella suurella keskusliikkeellä on yhteinen maahantuonti. He kilpailevat vain näennäisesti kylttiensä alla. Kysymys ei ole pelkästään kahdesta isosta toimijasta taikka yleensä toimijoista vaan siitä, että on niin isoja yhteenliittymiä, joilla pystytään dumppaamaan markkinoita vieläkin alemmaksi. Tähän pitää puuttua.”

 

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vuosilomalain muuttamisesta 

 

”Nyt lähetekeskustelussa oleva vuosilomalain pykälä on erittäin hyvä ja kannatettava. Hallitus esittää tehtäväksi muutoksia vuosilomalain loma-ajan palkkaan ja vuosiloman sairausajan karenssiin. ”

"Se tekee tästä erittäin oikeudenmukaisen, että nimenomaan asioita tarkastellaan sen koko lomavuoden aikana olevan työsuhteen perusteella ja sen aikana ansaitulla rahalla. Haluaisin, että eduskunta tätä lakiehdotusta käsitellessään huolehtisi myös siitä, että osa-aikaiseen siirtyvällä olisi oikeus myös lomapäivien pitoon siinä suhteessa, mitä työntekijä on lomanmääräytymisvuoden aikana työskennellyt kokoaikatyössä. Lähes poikkeuksetta osa-aikaeläkkeelle siirtyvät sitä haluavat ja pitävät erittäin epäoikeudenmukaisena, etteivät he voi pitää lomarahaa vastaavia lomapäiviä. 
Pahimmassa tapauksessa tämä voisi aiheuttaa osa-aikaeläkkeelle siirtyvälle liikaa ansiotuloja suhteessa siihen, mitä osa-aikaeläkkeellä saa ansaita, eli siirtymävuoden osalta on erittäin tarkoin määritelty, paljonko ansioita voi olla vuoden aikana. Siinä mielessä, jos siirtymävaiheessa eli lomanmääräytymisvuoden loppupuolella ihminen siirtyy osa-aikaeläkkeelle, hänelle tulee lomapalkkaa ja sitä kautta lomarahoja kokoaikatyöstä, mutta hänellä ei kuitenkaan ole lomankäyttöoikeutta kuin vain sen osa-aikaisuuden perusteella. "

"Osa-aikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneet kokevat tulleensa epäoikeudenmukaisesti kohdelluiksi, kun lomaoikeutta säädellään juuri sen perusteella, mikä on loman alkaessa olevan työsuhteen peruste. Osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtyvät ansaitsevat lomanmääräytymisvuoden aikana parhaimmillaan 12 kuukautta kokoaikatyössä, mutta heillä ei ole kuitenkaan oikeutta käyttää kokoaikatyössä ansaittua lomaoikeutta. 
Katsonkin, että kun tämä EU-tuomioistuimen myötä nyt meille tullut hallituksen esitys nimenomaan tarkoittaa sitä, että meidän tulee tarkastella tätä asiaa siltä kannalta, mikä on se karttumissuhde, niin meidän pitää tässä kohtaa tarkastella sitä, onko kokoaikatyössä oleva rahankertymä erilaista kuin lomankäyttöoikeus. Toivonkin, että tätä valmisteltaessa työ- ja hyvinvointivaliokunta pyytäisi perustuslakivaliokunnalta lausuntoa siitä, jättääkö tämä ristiriitaisuuden siihen, että loma-ajan palkka kertyy tehdyn kokoaikaisen työsuhteen osalta, mutta loman käyttöoikeus jää kuitenkin samaan asemaan kuin tällä hetkellä, nyt ennen tätä muutosta on kuukausipalkkalaisella tämän lomarahan suhteen ja lomapalkan suhteen."

 

Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 2012 

”Puolustuspoliittinen selonteko on hyvin rakentunut, ja se on laajapohjaisesti valmisteltu. Erityisen tärkeäksi koen, että turvallisuuspoliittisessa selonteossa tuotiin esille niitä muita suomalaisen turvallisuuden kannalta tärkeitä asioita. Tässä jo edellisessä edustaja Korhosen puheenvuorossa tuotiin esille taudit, terroristit, tietoverkot, mutta erityisesti ympäristö.”

”Meidän pitää asepalvelusta kehittää siten, että meillä tämä työurakeskustelu lähtee jo sieltä. Eli meidän asepalveluksemme voi edistää työssäoppimista.”

”Pohjoismainen yhteistyö on hyvästä, mutta on huomattava, että teemme Nato-maiden kanssa yhteistyötä. Meidän tulee tarkasti harkita, mihinkä se miljoona laitetaan, joko tässä lähempänä tehokkaammin, enemmän lentotunteja, vai ajaa tyhjänä Islantiin ja harjoitella siellä. Tehokkuus, meidän omien sotilaidemme ammattiosaaminen ja puolustuskyvyn ylläpitäminen on tärkeämpi kuin se, että me harjoittelemme jossakin muualla, ellei se ole sitten itsestään selvästi Nato-yhteensopivaa, mikä siellä sitten pitää olla johtolankana, mutta sitä en hyväksy.”

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kuluttajansuojalain 7 luvun, eräiden luotonantajien rekisteröinnistä annetun lain sekä korkolain 2 §:n muuttamisesta 

 

”Ennen kuin pikaluottojen täyskieltoa ajatellaan, meillä pitää olla kattava sosiaalinen järjestelmä ja luototus niissä tilanteissa, missä ihminen tahtomattaan tai äkillisen tilanteen vuoksi joutuu lainaamaan, olkoon se 300 euroa taikka 150 euroa. Pikaluotto on nyt vaan valitettavasti ollut tässä järjestelmässä näiden ihmisten ainoa turva.”

”Valiokunnan kuulemistilaisuuksissa avoimesti kerrottiin, että suuri osa on aivan tavallisia ihmisiä, jotka ovat taloutensa virittäneet niin niukaksi, esimerkiksi asuntolainan tai huonon palkkatason vuoksi, että pienen yllättävän rahanmenon tilanteessa joutuu ottamaan lainaa.”

 

”Mielelläni olen kirjoittamassa alle tai tekemässä sellaista lakialoitetta, missä lähdemme liikkeelle siitä, että pikavipeissä mielikuvamainonta voitaisiin kieltää. Mutta missä se raja mielikuvamainonnan osalta sitten menee? Onko se tässä alkoholimainonnassa vai kaikessa sellaisessa, mikä voi olla haitallista ihmiselle?”