Puhe vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Savonlinnassa

Hyvät ystävät ja toverit

On hienoa nähdä teidät täällä kauniissa Savonlinnassa. Kiitoksia Savonlinnan kaupungille mainion kokouspaikan tarjoamisesta sekä paikallisille puolueosastoille ja muille kokouksen järjestäjille työstänne. On hienoa tulla katettuun pöytään!

Korona vei keväällä hapen politiikasta. Nyt poikkeusoloista on palattu lähemmäs tavanomaista elämää, mutta silti virus on läsnä kaikessa. Haasteet eivät ole ohi. Tilanne on päätöksentekijöille hankala ja arvostelu on armotonta. Hallitus on kuitenkin suoriutunut kevään koitoksesta hyvin ja toivon, ja uskon, että se suoriutuu syksyllä vieläkin paremmin. Työtä on kovasti, toivotan jaksamista ministereillemme ja erityisavustajille siinä hallitustyöskentelyssä. Mehän edustajat jaksamme ilman muuta.

***

Hallituksen lisäksi keväällä ansioituivat työmarkkinajärjestöt. Osapuolet sopivat salamannopeasti keinoista, joilla työmarkkinoilla voitiin vastata koronatilanteeseen. Tämä oli osoitus sopimusjärjestelmän toimivuudesta vaikeissakin tilanteissa. Liian vähän korostamme sitä omissa puheissammekin, minkälaisen väylän avasi sopimusjärjestelmä tässä maassa tähän vaikeaan tilanteeseen.

Kun syksyllä neuvottelut työllisyystoimista nousevat kärkeen, on työmarkkinajärjestöillä toinen näytön paikka. Osapuolet ovat ehkä kauempana toisistaan kuin hetkeen. Teknologiateollisuuden Helteen ja sitä myötä säestämässä olevan EK:n, ja heidän juoksupoikansa kokoomuksen ja täydestä sydämestä etunenässä olevan Juhana Vartiaisen esitykset ovat pöyristyttäviä. Ettekä vielä tiedäkään, mitä tuleman pitää. Aivan varmasti työnantajapuoli koettaa tuoda uusia pöyristyttäviä esityksiä, vaikkapa niin, että palkkausta pitää työntekijältä ilman sen suurempaa perustelua alentaa. Se on siellä listalla jossakin, ja kun näitä eteemme saamme, toivon, että selkärankamme kestää ja osaamme perustella, kuten tässä aiemmissa puheenvuoroissa jo erinomaisesti tehtiin, ettei työttömyysturvan heikentäminen lisää työllisyyttä. Päinvastoin voisi jopa tervehtiä myönteisesti ikääntyneiden ihmisten työllistämisen tavoitteita, mutta enemmän vielä olen huolissani, että nuoremme ovat työttömiä. Siksi meidän pitää, kuten ministeri Andersson totesi, pitää kiinni koulutuspolun vahvistamisesta ja viedä sitä hallitusohjelman mukaisesti eteenpäin.

***

Olen puhunut alipalkkauksen kriminalisoinnista jo kyllästymiseen asti ja puhun edelleen. Toivon ja uskon, että tämä hallitus tekee toimia, jotka ovat sitä tavoitetta lähellä. Mielenkiinnolla odotan, mitä ministeri Haatainen tuo ensimmäisenä esille. Hän on erityisesti ottanut esille hallinnolliset maksut, joiden kautta puututtaisiin alipalkkaukseen. Tärkeimpänä asian pidän kuitenkin sitä, että tässä hallituksessa lähdettäisiin valmistelemaan tilaajavastuulakia kaikille aloille. Se, joka urakan tilaa, sillä pitää olla moraali ja vastuu siitä, että alihankintaketjussa kaikille maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Sanktioiden pitää olla sen suuruisia, että se todellakin vaikuttaa.

Veronumeron laajentaminen uusille aloille tulee olla ehdoton tavoite. Se näytti kyntensä rakennusalalla, jossa laman aikana verotulot sillä sektorilla kasvoivat. Ei siis pidä unohtaa etteikö lainsäädännöllä voitaisi tehdä toimia, jotka edistävät yritysten tasavertaista kilpailua ja mahdollistavat työntekijöille heille kuuluvan palkan.

Meidän pitää uskaltaa olla edelleen sitä mieltä, että voimme lisätä paikallista sopimista. Itse nostan käden pystyyn sen suhteen, että jopa järjestäytymättömät yritykset voisivat sopia paikallisesti, mutta sopijaosapuolen, joka edustaa henkilöstöä, pitää olla järjestäytynyt luottamusmies. Liiton tuki ja juridinen osaaminen on tarpeen eikä oikeudenkäynneistä koituvat kustannukset voi kohdistua yksittäiseen työntekijään, joka sopii muiden puolesta. Sopimusyhteiskunta on rakenne, jolla me tulevaisuudessa tulemme rakentamaan tätä maata yhdessä ja hyvään suuntaan. Vain sopien, osapuolia ymmärtäen ja kunnioittaen voimme rakentaa koronan jälkeistä yhteiskuntaa ja Suomea myös työmarkkinoilla tasavertaisesti. Kiitos.

Puhe vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Savonlinnassa 20.8.2020.