Miksi verottaja syrjii vapaa-ajan kalastusta?

Tiedote 4.12.2020
Julkaisuvapaa heti

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski kirjoittaa blogissaan kalastuksen asemasta suhteessa muihin liikuntamuotoihin henkilökuntaetujen vero-ohjeessa. Tällä hetkellä verottaja ei katso kalastuksen kuuluvan omaehtoisen liikuntaedun, eli niin sanotun virikesetelin piiriin. Myllykoski on jättänyt seitsemän muun eduskuntaryhmän kansanedustajan kanssa asian korjaamiseksi toimenpidealoitteen.

– Kalastuksen liikunnallinen merkitys on kiistaton. Tästä huolimatta verottaja syrjii vapaa-ajan kalastusta eikä hyväksy kalastuspalveluita tai -maksuja maksettavaksi virikesetelillä, kirjoittaa Myllykoski blogissaan.

Työnantajilla on mahdollisuus tarjota työntekijöilleen omaehtoista liikuntaetua, jonka työnantaja voi vähentää yrityksen verotuksessa ja jonka työntekijä saa verovapaasti. Yleensä liikuntaetu tarjotaan työnantajan järjestämällä kohdennetulla maksuvälineellä, kuten virikesetelillä.

– Koronavirus on todella harmillisesti keskeyttänyt monet liikunta- ja kulttuuriharrastukset. Kalastus on liikuntamuoto, jota voi harrastaa etäällä muista. Se on itse asiassa juuri yksi sen viehätyksistä, perustelee Myllykoski.

– Mielestäni jokainen liikunnan tai kulttuurin parissa vietetty hetki on kuin pistäisi rahaa pankkiin. Siinä säästetään yhteiskunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksia. Siksi nyt kaivataan nopeita toimia, jotka parantavat ihmisten pääsyä myös kalastuksen äärelle, Myllykoski jatkaa blogissaan.

Terveyshyötyjen lisäksi kalastuspalveluiden ja -maksujen hyväksymisellä virikeseteleillä maksettavaksi olisi positiivisia vaikutuksia kysyntään ja työpaikkojen syntymiseen kotimaisella kalastuspalvelualalla. Nyt on oikea hetki muuttaa vero-ohjetta kalastuksen osalta.

Lue Jari Myllykosken blogikirjoitus tästä.