Ulosottoon menneiden sote-maksujen määrä räjähti Satakunnassa – nyt tarvitaan ratkaisuja

Viime viikolla sain valtakunnanvoudilta tilastot julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden vireille tulleista asiamääristä Satakunnan ulosottovirastossa 2015-2018. Tilastot olivat karua luettavaa: vuonna 2018 ulosottoon päätyi Satakunnassa 19 286 asiakasmaksua kun vuotta aiemmin luku oli 14 856. Kasvua vuodessa 30 prosenttia. Valtakunnallisestikin kasvua oli 21 prosenttia ja ulosottoon menneitä sote-maksuja yhteensä 386 471.

Tilanne on se, että kasvava joukko ihmisiä sysätään velkakierteeseen ja taloudelliseen ahdinkoon sairastamisen vuoksi. Moni joutuu valitsemaan lääkkeiden ja ruoan väliltä. Hallituksen sote-valmistelu on ollut farssi monestakin syystä, mutta erityisen vähälle huomiolle on jäänyt asiakasmaksu-uudistuksen laiminlyönti. Viime hetkellä esitetty asiakasmaksulaki olisi vieläpä korottanut monien maksuja, ja nyt hallitus on itsekin myöntänyt, ettei lakia saada käsiteltyä.

Asiantuntija-arvioiden mukaan niin sanottu valinnanvapausmalli ei toisi säästöjä vaan jopa kasvattaisi kustannuksia. Kun maakunnille ei hallituksen mallissa annettaisi verotusoikeutta, todennäköisenä seurauksena olisivat asiakasmaksujen korotukset. Tästä syystä moni pienituloinen saa huokaista helpotuksesta kun hallituksen sote kaatuu.

Silti myös nykytilanne on kestämätön ja vaatii ratkaisuja. Uudistuksien on kuitenkin parannettava, eikä heikennettävä tilannetta. Ensitilassa kuntien on lopetettava vähävaraisten maksujen massaperintä voittoa takovien perintäfirmojen kautta ja sovellettava asiakasmaksulain huojennuspykälää nykyistä useammin.

Suomeen tarvitaan myös yhtenäinen 760 euron vuosittainen maksukatto hoidolle, lääkkeille ja matkoille. Lisäksi terveyskeskusmaksuista tulisi luopua koko maassa, mikä onnistuisi alle 100 miljoonan euron satsauksella. Kun hallituksen ajamasta kustannuksia nostavasta markkina-sotesta luovutaan, ja palataan uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin, tähän on myös varaa.

Mielipidekirjoitus Länsi-Suomessa1.3.2019.