Perusturvan rapauttaminen vaikeuttaa köyhimpien asemaa

Tänään THL julkaisi perusturvan riittävyyden arviointiraportin 2015-2019, joka on odotetun karua luettavaa. Erityisesti työttömien perusturvan taso on heikentynyt indeksileikkausten ja aktiivimallista johtuvien etuuksien alentamisen seurauksena. Aktiivimallilla alennetun työmarkkinatuen ostovoima on jo 21 prosenttia pienempi kuin vuonna 2015 kun huomioidaan myös indeksileikkaukset.

Samalla kun hyvätuloisten veronalennuksiin on riittänyt rahaa, kaikkein köyhimmiltä on leikattu. Tämä koskee myös suurta määrää työkyvyttömiä, jotka eivät ole päässeet työkyvyttömyyseläkkeelle ja ovat siksi myös aktiivileikkurin piirissä. Työttömyyden lisäksi jopa sairastamisesta rangaistaan.

Yhä useampi kansalainen joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, jota harkinnanvaraisuuden vuoksi ei kuitenkaan kaikille myönnetä. Kun perusturvaa rapauttamalla ihmisiä ajetaan toimeentulotuen varaan, samalla työn tekemisen kannusteet heikkenevät eli mennään ojasta allikkoon. Työtön joutuu harkitsemaan kannattaako työkeikan takia ruveta paperisotaan varsinkin jos rahaa ei lopulta jää käteen.

Perusturvan rapauttaminen on kylmä arvovalinta, mutta se on myös huonoa työllisyyspolitiikkaa. Kun sosiaaliturvaa lähdetään uudistamaan niin pitkäaikaisesta toimeentulotuen tarpeesta pitäisi nimenomaan päästä eroon. Tältä osin askelmerkit on nyt laitettava kokonaan uusiksi. Myös THL:n raportin sanoma on yksiselitteinen: perusturva ei tällä hetkellä riitä kattamaan kohtuullista minimikulutusta.

Yksi kommentti aiheesta “Perusturvan rapauttaminen vaikeuttaa köyhimpien asemaa

  1. tero liimatainen

    Ja sitten on se kouluttamattomien ryhmä millä ei ole kuin pelkkä peruskoulu käytynä, ei ne pääse enää nykypäivänä mihinkään töihin.Eikä +50v.oteta työelämään enää,ikärasismi siinäkin kohtaa taas.

Comments are closed.