Lähiruokaa lautasille ja kestävyyttä julkisiin hankintoihin

Viime päivinä on käyty keskustelua ruoasta ja lihaverosta, jolle en itse lämpene. Lihaveron sijaan voitaisiin ajatella luomun, lähiruoan ja kasvisperäisten elintarvikkeiden kevyempää verotusta ja niiden suosimista erityisesti julkisissa hankinnoissa kuten koulujen ja sairaaloiden ruokailuissa.

Silloin päättäjät pohtivat mitä pöytään laitetaan ja ympäristölle kaikkein haitallisimman ulkomaalaisen tuontilihan osuutta saadaan vähennettyä. Poliittisilla irtopisteillä ei pysäytetä ilmastonmuutosta, mutta julkisilla hankinnoilla on iso vaikutus. Lisäksi on hyvä kannustaa kansalaisia tekemään kestäviä valintoja ruoan suhteen.

Suomi voi olla maailman kärkimaa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteissa. Kielloilla ja rajoituksilla on jo pystytty hillitsemään kotimaisen teollisuuden päästöjä merkittävästi ja siksi olemme maailman kärkimaita, mitä tulee teollisuuden puhtauteen.

Kehittynyt ympäristöteknologia mahdollistaa meille suuret vientimahdollisuudet ja siksi ilmastotyötä on edelleen jatkettava. Ilmastonmuutoksen torjunta voi olla meille vientivaltti, joka ei hävitä työpaikkoja vaan tuo niitä lisää.