Hyödytön rautatiekilpailutus uhkaa Bernerin uskottavuutta

Kansanedustaja Jari Myllykosken tiedote 29.8.2017
Julkaistavissa heti

Kansanedustaja, liikennevaliokunnan jäsen Jari Myllykoski (vas.) pohtii, onko liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) toiminta raideliikenteen kilpailutusasiassa linjassa ministerin velvollisuuksien kanssa. Myllykoski pitää ristiriitaisena, että ministeri ajaa kilpailutushanketta siitä huolimatta, että konsulttiselvityksen mukaan uudistus olisi vaikutuksiltaan valtiolle 40 miljoonaa euroa negatiivinen.

Liikenneministeri Berner on esittänyt raideliikenteen avaamista kilpailulle 2020-luvulla. Valtioneuvoston omistajaohjauksen teettämä selvitys kertoo kuitenkin, että kilpailutus toisi hyötyä vain, jos valtio rakentaisi lisää raiteita kuormittuneisiin kohtiin.

Myllykoski kirjoittaa blogissaan:

Mistä nuo rahat revittäisiin, kun VR ei pystyisi maksamaan nykyiseen tapaan osinkoja valtiolle, joita esimerkiksi viime vuodelta maksettiin 90 miljoonaa euroa?

Myllykoski muistuttaa, että ministerit ovat virkavalassaan tai -vakuutuksessaan sitoutuneet toimimaan kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi.

Uudistus ei selvityksen mukaan ole VR:n tai valtiontalouden kannalta positiivinen. Ministerin vakuutuksen kanssa linjassa ei ole ideologisen yksityistämishankkeen läpiajaminen hinnalla millä hyvänsä.

Myllykosken mukaan koko raideliikenteen kilpailulle avaamisen sijaan tulisi keskittyä maakuntavetoisen seutuliikenteen kehittämiseen.

Kaupunkiseutujen työmatkaliikennettä voitaisiin ohjata nykyistä enemmän raiteille. Yksityisautoilun tarpeen vähentyessä ilmastopäästöt vähenisivät. Parempi liikenne parantaisi seutukuntien taloudellista dynamiikkaa.

Parasta olisi, että kehitettäisiin maakuntavetoisia seutuliikennejärjestelyjä raideliikenteessä, mutta jätettäisiin kaukoliikenteen operointi edelleen VR:n tehtäväksi, Myllykoski kirjoittaa.

Aiheesta lisää Myllykosken blogissa: http://www.jarimyllykoski.com/?p=1420

Lisätietoa:

Kansanedustaja Jari Myllykoski
Puh. (09) 432 3119
jari.myllykoski@eduskunta.fi Poistettu haittakoodia Poistettu haittakoodia Poistettu haittakoodia Poistettu haittakoodia

Yksi kommentti aiheesta “Hyödytön rautatiekilpailutus uhkaa Bernerin uskottavuutta

  1. Junailija MMP

    Tulin juuri Puolan Gdanskista, jossa junalla kulkeminen oli tehty todella hankalaksi ja sekavaksi sillä, että junayhtiöitä oli useita: oli hidasta, vaikeaa ja turhauttavaa löytää oikea lippuautomaatti, oikea juna, oikea raide. Ja olen sentään paljon matkustanut ja kielitaitoinen. Edullista oli, mutta se ei tässä kohtaa tyydyttänyt lainkaan. Tämän(kään) perusteella ei kannata Suomeen vapaita junamarkkinoita.

Comments are closed.