Huoli yhteisestä omaisuudestamme

Maa- ja metsätalousvaliokunta sai tänään valmiiksi vastenmielisen mietinnön, jonka takana ei voi mitenkään olla. Viime vaalikaudella saimme tämän typeryyden torjuttua yhdessä SDP:n ja nykyisten hallituspuolueiden Keskustan ja Perussuomalaisten kanssa. Lopullisen sinetin silloin laittoi kokoomusministeri Orpo, siitä hänelle 100 pistettä.

Kyse on tietenkin Metsähallituksesta. Tätä uudistusta on yritetty tehdä pitkään ja hartaasti, ja silti lopputulos on surkea. Metsätalousliiketoiminta yhtiöitetään ja lisäksi tehdään liuta muita huonoja muutoksia.

Valiokuntakäsittelyssä ei löytynyt perusteluita sille, mikä EU:n lainsäädännössä vaatisi yhtiöittämistä. Meppi Merja Kyllönen sai joulukuussa aivan päinvastaisen vastauksen kilpailuasioista vastaavalta komissaarilta: EU ei vaadi mitään tiettyä organisaatiomuotoa.

Myöskään ei löydy pitäviä perusteita lakimuutoksen kiireelle. Hallitus sanoo, että EU:n hankintadirektiivi luo tiukan aikataulun, mutta kuitenkin asiantuntijat ovat tästä eri mieltä. Metsähallituksessa on kyse valtion oman omaisuuden käytöstä, ei direktiivin tarkoittamasta hankinnasta tai palvelusta.

Hallituspuolueista Keskustan ja Perussuomalaisten on syytä ihmetellä. Miksi takki kääntyi viime kaudelta? Hämmentävä, mutta raaka totuus on, että Perussuomalaisista on sukeutunut oikea EU:n mallioppilas, uskollinen partiopoika. Missä on EU-kriittisyys nyt?

On todella omituista, että juuri perussuomalaisten ollessa hallituksessa, toteuttaa Suomi EU:n toiveita etunenässä ja tiukemmin kuin EU vaatii. Asedirektiivin yhteydessä ministeri jo etukäteen kertoi, ettei Suomi aio noudattaa direktiiviä. Mikseivät perussuomalaiset seuranneet omaa linjaansa kansallisomaisuutemme kohdalla?

Metsähallituksen yhtiöittäminen iskee voimakkaimmin Keskustan kannatusalueille. Heilläkin lienee selitettävää omille kannattajilleen, kun kuntien verotulot vähenevät yhtiöittämisen myötä.

Vaikka Kokoomus ajaa ideologisesti yhtiöittämistä, olisivat Keskusta ja Perussuomalaiset voineet kääntää hallituksen esityksen paremmaksi, etenkin kun vastuuministeri on kepulainen. Vaihtoehtoja on kyllä esitetty pitkin matkaa.

Me Vasemmistoliitossa olemme vastustaneet yhtiöittämistä alusta lähtien, sillä me näemme siihen liittyvät suuret riskit. Jos kansallisomaisuutemme annetaan osakeyhtiön käsiin, on todellinen riski tiedonsaannin ja kansanvaltaisen päätöksenteon heikentymisestä. Osakeyhtiö on myös helppo myydä ulkomaisille pääomasijoittajille, kuten olemme nähneet esimerkiksi tv-lähetysverkon, sähkönsiirtoverkon tai kaivannaisten kohdalla.

On aivan turhaa perustella, ettei mikään muutu. Nyt otetaan poliittisesti periaatteellinen askel, jolla avataan mahdollisuus valtion omaisuuden myynnille yksityisiin käsiin. Tästä onkin jo kokemusta. Esimerkiksi Kemiran myynnissä nähtiin, kuka laskun maksaa. Alan toimijat.

Olemme todella surullisia ja turhautuneita. Olemme tehneet valiokunnassa kaikkemme, että lakiesitys parantuisi. Pieniä parannuksia siihen saatiinkin tehtyä, mutta maa- ja metsätalousvaliokunnassa ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin esittää yhdessä demareiden kanssa lain palauttamista valmisteluun.

Lopullisen niitin asiassa antaa eduskunnan täysistunto ensi viikolla. Toivomme todella, että hallituspuolueiden edustajiin iskisi vaikkapa äkillinen vessahätä ratkaisevan äänestyksen kohdalla.

Jari Myllykoski
Kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen

Markus Mustajärvi
Kansanedustaja