Aloite Pori–Parkano–Haapamäki-radan avaamisesta

Jätin eilen eduskunnassa toimenpidealoitteen, jossa ehdotan selvitystä Pori–Parkano–Haapamäki-radan avaamisen kustannusvaikutuksista. Säännöllinen liikenne radalla päättyi 1980-luvulla, mutta rataosuutta Niinisalosta Parkanoon käytetään yhä Puolustusvoimien kuljetuksiin.

Radan kunnostus ja käyttöönotto maksaisi maakuntaliittojen ja radanvarsikuntien muodostaman Pori–Parkano–Haapamäki-rataryhmän teettämän selvityksen mukaan noin 300 miljoonaa euroa. Raideliikenteen kasvu edellyttää joka tapauksessa investointeja, ja Tampereen osalta on suunniteltu alustavasti uutta ohitusraidetta tavaraliikenteelle ja ratapihan siirtoa. Pirkanmaan liiton esiselvityksen mukaan ohitusraiteen kustannus olisi 600 miljoonaa euroa ja ratapihan siirron 900 miljoonaa euroa. Pori–Parkano–Haapamäki-radan käyttöönoton arvioitu hinta on huomattavasti Tampereen ohitusraidetta ja ratapihan siirtoa edullisempi.

Porin alueen teollisuuden näkökulmasta raideyhteys Haapamäelle olisi hyödyllinen taloudellisista, ympäristöllisistä ja turvallisuussyistä. Uudesta tavaraliikenteen poikittaisyhteydestä hyötyisivät Satakunnan teollisuuden ja satamien lisäksi Keski-Suomen ja pohjoisen Pirkanmaan teollisuus.

Suurin hyöty radan avaamisesta saadaan, jos samalla ylläpidetään ja tarvittaessa perusparannetaan muitakin keskisen Suomen nykyään vähäliikenteisiä sähköistämättömiä ratoja, eli Seinäjoki– Haapamäki–Jyväskylä, Orivesi–Haapamäki ja Jyväskylä–Ylivieska. Yhdessä nämä radat muodostavat verkoston, jota pitkin voitaisiin ohjata tavarajunia pois pääradalta ja Tampereen ratapihalta. Tavarajunien ohjaaminen omille reiteille antaisi kapasiteettia pääradoilla matkustajaliikenteelle.

2 kommenttia aiheesta “Aloite Pori–Parkano–Haapamäki-radan avaamisesta

 1. Urpo Poutiainen

  Olette jäljillä. Painottaisin kuitenkin sitä, että rataosan kustannusvaikutuksia ei voitane määritellä rataosa kerrallaan vaan verkoston eheyden ja joustavuuden perusteella kokonaisuudessaan.
  Suomen raiteiston ongelma mielestäni ovat lukuisat umpiperät, vilkkaiden rataosuuksien yksiraiteisuus ja eräiden tärkeiden oikaisujen puuttuminen.
  Näkyvillä olevat globaalit muutospaineet tuonevat merkittävän muuttoliikkeen juuri meidän leveysasteillemme. Tähän olisi syytä rauhallisen kehityksen turvaamiseksi syytä valmistautua etunojassa mm. rautatieverkostoa kehittämällä ja kokonaan sähköistämällä. Tätä vaatii myös pyrkimys vähentää kasvihuonekaasuja tuottavaa tieliikennettä.
  Ehdotankin, että harkitsette eduskuntaryhmässä aloitetta koko rataverkon eheyttämistä esim. rannikkoradalla Kotkasta Uudenkaupungin kautta Kaskisiin, oikaisut Lahdesta Jyväskylän kautta Haapajärvelle ja Lahdesta Mikkeliin. Nykyhankkeista päällimmäisenä näyttää olevan kolmas raide Riihimäeltä Tampereelle. Lisäraide tarvitaan myös Seinäjoelle saakka.
  Tällainen vaatii tietenkin pitkäkestoisen ohjelman joten on aika alkaa. Ilmastonmuutos seurannaisvakutuksineen painaa päälle.
  Menestystä!

 2. Urpo Poutiainen

  Epäilen kustannuslaskelmanne pätevyyttä. Pori-Haapamäki -väli pitäisi käytännöösä rakentaa uudestaan ja tuskin rakentaminen Pohjois-Satakunassa on sen halvempaa kuin. Pirkkalassa ja Nokialla. Ohitusraide siellä on joka tapauksessa välttämättömyys jo pelkästään Tampereen keskustan turvallisuuden takia. Yhteys Porista Keski-Suomeen tuskin on mikään vaihtoehto pääradan kehittämiselle. Muutoin se kyllä pidemmän päälle on sikäl kun se liittyy järkevästi koko raiteiston saneerausohjelmaan, josta en vielä ole kuullut puhuttavankaan. Onko joku muu kuullut?

Comments are closed.